PIATA INCLUSIVA
O PIATA INCLUSIVA A MUNCII IN MEDIUL RURAL


Proiect cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013
Domeniul major de interventie 5.2
Beneficiar: Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Directia Servicii si Incluziune Sociala
Parteneri: INSTITUTO DE FORMACION INTEGRAL, S.L.U. Spania, S.C. BPI MANAGEMENT CONSULTING ROMANIA SRL

LOCATIA PROIECTULUI

Romania: Bucuresti-Ilfov, Nord-Est, Sud-Est, Centru Sud- Muntenia, Nord- Vest, Sud- Vest Oltenia, Vest
Judete: Alba, Arad, Arges, Bacau, Bihor, Bistrita-Nasaud, Botosani, Brasov, Braila, Bucuresti, Buzau, Caras-Severin, Cluj, Constanta, Covasna, Calarasi, Dolj, Dambovita, Galati, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Harghita, Ialomita, Iasi, Ilfov, Maramures, Mehedinti, Mures, Neamt, Olt, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Salaj, Teleorman, Timis, Tulcea, Vaslui, Vrancea, Valcea
Judete pilot: Alba, Arad, Cluj, Dolj, Iasi, Prahova, Tulcea
Spania

OBIECTIVUL PROIECTULUI

Obiectivul general al proiectului este de a contribui la dezvoltarea durabila a mediului rural prin cresterea oportunitatilor de angajare a persoanelor ce apartin grupurilor vulnerabile.
Realizarea acestui obiectiv este sustinuta de atingerea unor obiective specifice concrete ce vin sa raspunda angajamentelor Romaniei prin diferitele documente programatice: PND, PNR, PNDR.
Astfel, activitatile principale ale proiectului sunt:
1. studierea fenomenului saraciei si excluziunii sociale, precum si a analizei pietei fortei de munca din mediul rural;
2. cresterea competentelor profesionale si antreprenoriale a somerilor si tinerilor din mediul rural in scopul favorizarii accesarii unui loc de munca mai bun si mai bine platit.
3. cresterea gradului de informare a cetatenilor si autoritatilor publice cu privire la necesitatea participarii active in societate si la procesul de promovare a incluziunii active.
Implementarea proiectului va aduce un plus de valoare obiectivului AP5 (DMI5.2.) creand premisele cresterii gradului de ocupare in randul tinerilor si somerilor din mediul rural, si in alte sectoare decat cel agricol, prin dezvoltarea competentelor antreprenoriale si de management al afacerilor.
Actiunile proiectului se concentreaza pe investitia in capitalul social, accentul punandu- se pe tineri, avand in vedere ca acestia se constituie in viitoarea forta de munca a Romaniei.
Pentru a putea dezvolta masuri si programe concrete destinate dezvoltarii resursei umane din mediul rural este necesara o analiza a ceea ce exista. Studiul propus se axeaza pe analizarea unei serii de factori structurali: cauzele socio-economice, structura pietei muncii, structura sectorului economic, incluzand si economia de subzistenta, sursele de venit, calitatea infrastructurii (inclusiv educatie, sanatate, servicii sociale, etc.). Evaluarea programelor deja dezvoltate in acest sector va oferi o imagine clara despre ceea ce s- a facut si va furniza informatiile pentru viiitoarele strategii si politici sociale, asigurandu- se astfel sustenabilitatea rezultatelor proiectului. Dezvoltarea unei atitudini pozitive a tinerilor care locuiesc in mediul rural, prin realizarea de formari si stimularea eforturilor lor, vine sa conduca la shimbarea perceptiei acestora despre oportunitatile pe care mediul rural si in general Romania le ofera. Dezvoltarea culturii antreprenoriale in randul tinerilor, dar si al altor grupuri vulnerabile din mediul rural, reprezinta elementul central al componentei de formare a proiectului.
De multe ori o situatie de dificultate genereaza o lipsa a interesului pentru a mai participa la viata sociala, inclusiv la activitati de calificare continua, dorinta de a progresa, cautarea unui loc de munca, etc. Pentru a putea contracara acest fapt, campaniile de constientizare vor fi axate pe nevoia de a continua procesul de invatare si calificare, pentru a accesa un loc de munca mai bun care sa contribuie in final la cresterea nivelului de trai.

PREZENTARE PARTENERI

INSTITUTO DE FORMACION INTEGRAL, S.L.U. Spania
Instituto de Formacion Integral, IFI, in calitate de furnizor de formare autorizat, desfasoara activitati de formare pe intreg teritoriul national al Spaniei. Are sediul in Madrid (birouri locale in Ciudad Real, Barcelona si Palma de Mallorca). IFI ofera peste 200 cursuri de formare pe an, cursuri care se adreseaza intreprinderilor, Asociatiilor Patronale, sindicatelor, organizatiilor si lucratorilor individuali. IFI este o companie cu o vasta expertiza in planificarea si furnizarea de educatie si formare profesionala.
IFI opereaza in special in urmatoarele doua domenii:
(1) Formare profesionala nereglementata, continua si ocupationala: a dezvoltat si coordonat cu succes diverse Planuri de Formare pentru companii si grupuri de companii, precum si pentru Serviciul Public de Ocupare si diferite administratii autonome si locale.
(2) Consultanta si proiecte.


BPI MANAGEMENT CONSULTING ROMANIA
BPI Management Consulting Romania este o companie de consultanta in Management si Resurse Umane activa pe piata din Romania din 1996 si filiala a BPI Group, lider european in consultanta de profil si managementul capitalului uman. Multumita dublei sale culturi, BPI Management Consulting Romania combina sinergiile si competentele unui grup international cu experienta dobandita in misiunile oferite de clientii sai din Romania.
BPI Management Consulting Romania consiliaza companiile in momente de schimbare profunda, avand o bogata experienta in procese de restructurare si reorganizare.
BPI Management Consulting Romania este specializata in consilierea persoanelor care au ramas fara loc de munca si doresc sa se reintegreze profesional, asigurandu-le instruirea si acompanierea necesara. Totodata. BPI Management Consulting Romania formeaza, pregateste si asista echipele implicate in atare proiecte. BPI Management Consulting Romania sprijina salariatul pe durata intregului sau parcurs intr-o companie - de la recrutarea sa, pana la incheierea relatiei de munca, oferind solutii in domeniul managementului performantei capitalului uman, bazate atat pe experienta acumulata pe plan local cat si pe dimensiunea internationala a grupului din care face parte.
BPI Management Consulting Romania este furnizor de cursuri de perfectionare, acreditat CNFPA, pe urmatoarele programe: Competente antreprenoriale (Aut. Nr. 40/5294/12.1.2008) si Manager de Resurse Umane (Aut. Nr. 40/5295/12.11.2008).
Adresa unitati de invatamant din judetul Dolj
Detalii
Termen: 14 iulie 2011, ISJ Dolj - fax: 0351407396

___________________________________________________________________________
Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala
a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei.
Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate
de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro